Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
Column van de voorzitter: Seizoenseinde nadert
Dit weekend werden de laatste competitiewedstrijden gespeeld. Nog een paar laatste trainingen, de Jongste Jeugddag op 15 juni, het Familie Hockey Toernooi op 22 juni en het hockeyseizoen 2018-2019 zit er weer op. 

In sportief opzicht heeft de club een goed seizoen gedraaid. Bij de jeugdteams zijn JB1, MB1, MB6, MB7 (well done BSN ladies!!), MC2, MD1, MD4 kampioen geworden, van de senioren teams alleen DDA (Dames Dinsdag A). Van harte gefeliciteerd allemaal! De huldiging heeft afgelopen zaterdag plaats gevonden op een overvolle en bloedwarme patio, gevolgd door een goedbezochte 2e team BBQ. Uitgebreide details staan in een eerder verspreid bericht op de website. Heren 1 heeft zich in een sterk wisselend seizoen weten te handhaven in de eerste klasse en Dames 1 is zeer verdienstelijk bovenin de 2e klasse geëindigd. Na de winst op zondag tegen de dames van IJssel was het nog even spannend wat de concurrentie zou doen, maar helaas Berkel-Rodenrijs haalde de punten ook binnen en staat op doelsaldo boven ons dames vlaggenschip. 

Voor alle andere teams is het seizoen in sportief opzicht net zo belangrijk geweest, met veel teams die als 2e, in sub-top of middenmoot van hun poule eindigden, gewaagd aan de tegenstanders dus en de beste manier om te leren en ontwikkelen. Zeer dicht bij het kampioenschap waren onder andere MC6, MC7 en MA4. Slechts enkele teams eindigden onderaan, volgend jaar beterschap gewenst. 

Wat de ontwikkeling van hockeyvaardigheden betreft hebben we een bewogen jaar achter de rug. Op belangrijke punten voeren we veranderingen door om geleidelijk aan meer aan opleiding en ontwikkeling te besteden. Door de jeugdteams per lijn op gelijke tijden te laten trainen, de lijntrainers vrij te spelen om de (jeugd)trainers meer te begeleiden en te werken aan een leerplan per lijn verwachten we in de komende jaren meer structuur aan te brengen in de begeleiding van de (jeugd)teams. Door het samenvoegen van breedte- en kadercommissie en de gelijktijdige trainingsmomenten zullen teams en spelers de komende jaren betere afstemming door en binnen de lijnen moeten krijgen. Voor alle teams en spelers moet er voldoende aandacht zijn. Dat betekent niet dat er geen verschil meer is in focus tussen verschillende teams, waarbij het accent bij de één meer op prestatie en bij de ander de nadruk op plezier zal liggen. Het invoeren van dergelijke wijzigingen vragen veel tijd en energie. Ieders hulp en inzet kan daar een positieve bijdrage aan leveren.
  
Ook de nieuwe invulling van de functie managerHTZ  sinds de winterstop door Stijn de Man had even tijd nodig. Maar heeft hard gewerkt om de werkzaamheden van Forescate zich eigen te maken. De HTZ organisatie (bestuur, commissie en (lijn)trainers) hebben zich tien slagen in de rondte gewerkt om iedereen zo goed mogelijk te bedienen. Meestal lukte dat, maar af en toe ook niet. Daarmee kregen we ook terechte kritiek, maar soms ook niet al te redelijke ‘feedback’. Het geeft maar weer aan hoe kwetsbaar de club is als we geen brede trainersgroep hebben, hoe om te gaan met de schaarse ruimte op de velden en hoezeer we afhankelijk zijn van de hardwerkende vrijwilligers en medewerkers. Allen druk met werk, gezin, opleiding, sociale verplichtingen en alle andere zaken waardoor de uren in de dag maar kort zijn. Toch hebben zij de tijd en moeite gevonden om de club te helpen, onze kinderen te ondersteunen en de boel draaiende te houden. Zij zijn de echte helden van dit hockeyseizoen en verdienen ons respect. Ik hoop dat iedereen zich dat realiseert en er over nadenkt als het een keer niet lukt met een training, wedstrijd of indeling van scheidsrechters. Ik hoop dat jullie het met me eens zijn dat we ze vaker moeten bedanken en als het even niet lukt juist vragen hoe we ze kunnen helpen in plaats van kritiek te leveren.

Veel dank dus aan al deze vrijwilligers, medewerkers en allen die zich hebben ingezet voor de club. Als blijk van waardering nodigen we alle vrijwilligers graag uit op vrijdag 5 juli vanaf 17.30 uur, save-the-date! Nadere informatie volgt. 

Komend jaar bouwen we graag door aan een organisatie waarbij getalenteerde en gemotiveerde jeugd en enthousiaste ouders verder worden opgeleid en mee kunnen bouwen aan een sterkere hockeyorganisatie. We zijn blij dat we daarvoor goede lijntrainers hebben die samen met de managerHTZ bouwen aan hockeybeleid waar álle teams wat aan moeten hebben, van top tot breedte teams. We zijn op dit moment druk bezig met de voorbereidingen voor komend seizoen waarbij we het trainerschap aantrekkelijker willen maken door te werken aan een goede structuur, begeleiding en compensatie voor de jeugdtrainers.

Over helpen gesproken, zoals ieder jaar hebben we weer nieuwe handen nodig in de organisatie. Ik realiseer me steeds vaker dat we een hele grote club bemannen met een relatief kleine groep vrijwilligers. Het zou mooi zijn als we de lasten kunnen verlichten. Op verschillende plekken kunnen we (nieuw) talent gebruiken. In het bijzonder bij de communicatie- en vrijwilligerscommissie en bij de barplanning. Trainers en scheidsrechter hebben we ook altijd nodig. Het zou fijn zijn als daar ook nieuwe/jonge ouders en (jong) senioren bij zitten, waardoor we een goede mix van jong/oud en man/vrouw kunnen hebben. Vele handen maken licht werk.

Een andere hartenkreet tenslotte: ‘ons gedrag’ langs op en langs de velden. Hoewel we het met hockey nog altijd relatief goed doen en de commissie Sportiviteit niet veel in actie heeft hoeven komen, is er ieder jaar weer meer aandacht nodig om spelers, maar vooral te enthousiaste of fanatieke ouders te wijzen op sportief of respectvol gedrag, naar scheidrechters, andere spelers en ook naar onze vrijwilligers. Als club hebben we dit jaar met 18 andere clubs in de regio daarover een convenant gesloten. Belangrijke input voor de andere clubs zijn onze gedragsregels (de 6 van Forescate) die we al jaren hanteren. Forescate liep hierin voorop, houden zo! Als iedereen ze blijft naleven, dan kunnen we komend seizoen weer met zijn allen een mooi hockeyjaar hebben.  

Tijdens het hockey seizoen 2018 -2019 hebben we ook veel steun gekregen van onze supporters. De nieuwe tribune heeft zijn nut bewezen, dank voor jullie aanwezigheid. Ook alle huurders, sponsoren en nieuw leven ingeblazen vriendenclub willen we hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan dit seizoen. 

Geniet lekker van de zomer, rust goed uit en ik zie jullie allen graag komend seizoen weer langs de lijnen of op het veld.

Martijn Schoonhoven
Voorzitter MHC Forescate

 
 

terug naar vorige scherm